Erde für die Zukunft – Zemlja za budućnost

Ponedeljak, 05/11/2012, 19 : 00

KC Grad
Braće Krsmanović 4, Beograd

 

 
U svom performansu Erde für die Zukunft (Zemlja za budućnost) Ivan Bošković se bavi temom nasleđa, sa akcentom na mistifikaciji prošlosti i procesu kojim se pojedinac uvodi u nacionalni mitološki kodeks.
Kombinacijom proricanja sudbine i naučnog manirizma, Bošković postavlja ezoteričnu seansu putem koje prikazuje lakoću verovanja u nacionalne vrednosti i  samoprepoznavanja u istim. Kontekst u koji je individua stavljena je kombinacija primitivnih strasti i mistike, koja je dodatno poduprta naučnim autoritetima i moralnim instancama. U ovakvom kontekstu je manipulacija pojedincem najlakša jer se razvija snažan osećaj pripadnosti jednoj grupi, koji se realizuje automatskim isključivanjem drugog. To je veoma jednostavan, prastari mehanizam koji besprekorno funkcioniše i dan danas.
Krucijalni problem društva sa “problemom” je neodgovornost pri predaji istorijskog tereta. Usled nedovoljnog suočavanja sa problemima u okviru jedne generacije, izgrađeni konflikti se prenose dalje. Tako svaka sledeća generacija u nasledstvo dobija komad neprečišćene zemlje. Ako želi da od tog komada zemlje izgradi nekakvu budućnost, ona mora sama da se suoči sa problemom i reši ga, svejedno da li je ta kontaminacija stid ili ponos.
Ivan Bošković (*1977 u Beogradu) se bavi temama u kojima obrađuje političke i društvene sistema na primerima iz aktuelnih dešavanja u okviru ekonomije, kulture i religije, gde ironija ima veliku ulogu. Studirao je na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i diplomirao u klasi profesorke Katharine Sieverding.

Izbor izložbi 2012

Zemlja za Budućnost, KC Grad, Belgrade, Srbija (Solo)
Meditation/Mediation, stattberlin, Berlin, Nemačka (Collaboration with Daniel Rothbart)
CO-LOCATED/ AIRY SPACES, Braennen, Berlin, Nemačka (Solo)
Das verortete Verlangen 2_Kunst & Kartographie, Alte Feuerwache, Berlin, Nemačka
Passengers, Hanina Contemporary Art, Tel Aviv, Izrael
Faraway, So Close!, Fichte-Bunker, Berlin, Nemačka
Time Capsule, Smartloft, Berlin, Nemačka
Erde für die Zukunft, REH Kunst, Berlin, Nemačka (Solo)

www.ivan-boskovic.de

Comments are closed.