Izlozba “Umetnost ili zivot. Nova umetnost sedamdesetih i kontinuitet. Izbor iz Vujicic kolekcije” u Poklon zbirci Rajka Mamuzica

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, Vase Stajića 1, u petak, 19. oktobra u 13 časova se otvara izložba
Umetnost ili život. Nova umetnost sedamdesetih i kontinuitet. Izbor iz Vujičić kolekcije.

    Izložba autorke dr Lidije Merenik pruža sveobuhvatan prikaz umetničkih izraza koji su krajem šezdesetih godina XX veka prepoznati u okviru pojmova konceptualna umetnost neoavangarda, a čiji uticaj je iz Evrope odjeknuo na jugoslovenskoj umetničkoj sceni nakon 1968. godine. Postavka predstavlja dela umetnika začetnika konceptuale, okupljenih oko Tribine mladih u Subotici i Novom Sadu, zatim pripadnika umetničke scene sedamdesetih i članova grupe Bosch+Bosch, grupe KÔD, grupe Ǝ,Verbumprogram-a. Kao predstavnici beogradske scene koji su delovali u okviru Likovne tribine i programa Studentskog kulturnog centra, istaknuti su pripadnici grupeŠestoro. Rodonačelnike nove umetnosti smenjuju umetnici osamdesetih i devedesetih godina, a kontinuitet i transformaciju koju doživljava konceptuala na jugoslovenskom prostoru i u Srbiji tumači dr Lidija Merenik. Aktivnost grupe KÔD dodatno je razmotrena u tekstu Milice Bogosavljević.

Na izložbi će biti prikazana dela Bogdanke Poznanović, Slavka Matkovića, Lasla Salme, Balinta Zombatija, Lasla Kerekeša, Katalin Ladik, Atile Černika, Mirka Radojičića, Slavka Bogdanovića, Miroslava Mandića, Vladimira Kopicla, Verbumprogram-a, Neše Paripovića, Gergelja Urkoma, Slobodana Ere Milivojevića, Raše Todosijevića, Vujice Rešin Tucića, Dragomira Ugrena i drugih.

O izložbi će govoriti Vladimir Kopicl. Izložbu će otvoriti zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Milorad Đurić. Izložba će biti otvorena do 17. novembra 2012. godine.

Comments are closed.