Performans “Kvadrat slobode” – autorka Branka Miličić

Performans “Kvadrat slobode”, autorke Branke Miličić, kao deo projekta “Prazan prostor” Ogledala – Centra za inicijative u kulturi, biće izveden kroz seriju od tri performansa u gradskim parkovima Novog Sada kao javnim i svima dostupnim prostorima 18. septembra 2012. u 19 sati u Futoškom parku, 19. septembra 2012. u 19 sati u Limanskom parku i 29. septembra 2012. u 19 sati u Dunavskom parku.

“Kvadrat slobode” je umetnički rad koji predstavlja plod radionica i saradnje dvoje mladih performera, Dunje Rakić i Duška Stamenića, sa već afirmisanom umetnicom na nezavisnoj umetničkoj sceni, Brankom Miličić. Autorka i performeri su tokom procesa rada preispitivali problem praznog prostora kroz pitanje slobode, pre svega slobode kao mogućnosti života i rada neukalupljenog u formate koje zadaje savremena novosadska društvena i kulturna stvarnost.

“Šta znači raditi bez prostora za rad? Šta znači raditi bez ličnog prostora slobode? Šta znači raditi van okvira institucija, bez patronata partija, bez kritike i teorije koja prati tvoj rad, na nezavisnoj sceni koja je potpuno fragmentirana i od društva marginalizovana? Kako se odnositi prema javnom, dakle zajedničkom prostoru kao mestu za stvaralaštvo i afirmaciju sopstvenog rada? Šta znači biti mlad, obrazovan i nezaposlen? Kako pronaći svoje mesto u društvu? Kako preživeti, a ostati svoj?”

Pitajući sebe, umetnici okupljeni oko performansa “Kvadrat slobode” pitaju i društvo i državu, simbolično ukazujući na nezainteresovanost za (ne)uslove u kojima tavori novosadska nezavisna umetnička scena.

Projekat “Prazan prostor” pokrenule su tri novosadske umetnice: Ivana Inđin, Branka Miličić i Jelena Janev. Projekat čini skup interdisciplinarnih umetničkih celina koje se na različite načine bave fenomenom praznih prostora i njihovim oživljavanjem umetničkim delima.

Branka Miličić je na nezavisnoj umetničkoj sceni od 1994. godine, a od 1996. vodi umetnicku grupu BAZA sa kojom je nastupala širom zemlje i Evrope kako u umetničkim galerijama tako i na međunarodnim pozorišnim festivalima. U fokusu njenog rada su pitanja lične slobode pojedinca i njegovog položaja u savremenom društvu.

Izvor: Art Magazin

Comments are closed.