Kad umetnica traži posao…

Izložba “Tražim posao” riječke konceptualne umetnice Milijane Babić, koja će biti otvorena u Malon salonu u Rijeci 13. septembra, nastala je na osnovu umetničke akcije koja se bavi istraživanjem tržišta rada u periodu od 2011. do 2012.

Oglas “Vizuelna umetnica hitno traži bilo kakav posao” kontinuirano je objavljivan u besplatnim lokalnim oglašivačima Burzi i Butigi, koji su bili redovno pretraživani u potrazi za dodatnim poslom. Telefonski razgovori, poslovni sastanci, kao i različiti poslovi koje je umetnica prihvatila, potajno su dokumentarisani audio, foto i video zapisima.

Uglavnom se radi o problematičnim poslovima s obzirom na uslove rada, ili o sumnjivim ponudama koje su uglavnom adresirani na žene, obećavajući im dobru zaradu.

Osim što reflektuje opšte stanje na tržištu rada, projekat “Tražim posao” govori i o dobro poznatoj, ali nedovoljno otvaranoj temi egzistencijalne ugroženosti savremenih hrvatskih umetnika, čiji je opstanak unutar struke moguć jedino uz spoljnje izvore zarade.

Neplaćen rad, nedostatak produkcijskih sredstava, nepostojanje tržišta savremene umetnosti, samo su neke od loših okolnosti u kojima nastaje savremena hrvatska umetnost, navedeno je u najavi izložbe.

Milijana Babić je članica Hrvatske zajednice samostalnih umetnika, viša asistentkinja na Katedri za vajarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Rijeci, te saradnica Festivala “Mesto žensk” (Grad žena) u Ljubljani.

Od 2002. izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i u inostranstvu.

Izložba “Tražim posao” biće otvorena u Malom salonu Muzeja moderne i savremene umetnosti do 7. oktobra, a razgovor sa umetnicom najavljen je za 20. septembar.

(SEEcult.org)

Comments are closed.