Umetnik kao publika – Saša Tkačenko / Muzej savremene umetnosti Beograd

► Otvorena diskusija među publikom
► o radovima umetnika
► SAŠE TKAČENKA

Odavde skinite informacije i dokumentaciju o izložbi i umetniku, kao i pitanja o kojima ćemo diskutovati::
[Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 1MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2012/09/ukp-sasa-tkacenko1.pdf
[Tekstovi bez vizuelne dokumentacije, Word, 50kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2012/09/ukp-sasa-tkacenko1.doc

*
U okviru predstojeće diskusije razgovaraće se o dva rada umetnika mlađe generacije Saše Tkačenka—Ograda i Savršena vožnja. Oba rada bave se prostorom, arhitekturom i značajem Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sticajem okolnosti predstavljenih na izložbi Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti? upravo u prostoru Muzeja.
Autor o svojim radovima kaže: „Ono što Ogradu i Savršenu vožnju povezuje jeste stanje u kome se trenutno nalazi institucija Muzeja savremene umetnosti koja bezuspešno, od 2007. godine, pokušava da rekonstruiše svoju zgradu i osposobi je da funkcioniše. Rekonstrukcija koja iz više razloga deluje kao da se nikada neće završiti postaje sve alarmantnija, ali, kako vreme prolazi, izgleda kao da se svi polako mire sa situacijom i prepuštaju ovaj slučaj nekim boljim okolnostima.“
Zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu zatvorena je već pet godina, od 2007., zbog radova na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji zgrade. O samoj izložbi, koja ima podnaslov—neizložba, kustosi kažu: „Neizložba nema formu, strukturu i arhitekturu, ona sledi zatečeno stanje zgrade i predstavlja konglomerat, po izložbenom prostoru nasumično rasejanih, izjava i znakova koji na različite načine reflektuju situaciju u kojoj se institucija nalazi.“
Neka od pitanja o kojima će se razgovarati u okviru ove diskusije biće: Kako reagujete na trenutno stanje Muzeja savremene umetnosti? Na koji način sagledavate radove Saše Tkačenka u ovom kontekstu i šta će ovi radovi reflektovati u budućnosti?
Kako u javnosti skrenuti pažnju na problem kulturnog urušavanja u vreme krize? Koja je mera umetnosti u vreme krize koja će biti „sa pravom merom“? Kakav je udeo mladih umetnika u ovome?

*
Izložba Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti? –neizložba dokumentacije, umetničkih intervencija i enterijera zgrade biće otvorena do 30. septembra 2012.
Radno vreme Muzeja: od 10 do 18 časova. Utorkom zatvoreno.
Više o izložbi:: http://www.msub.org.rs/izložba/šta-se-dogodilo-sa-muzejom-savremene-umetnosti

*
Izložba Velika očekivanja u Galeriji Doma omladine, u kojoj učestvuju Saša Tkačenko, Marko Marković i Ana Bogdanović, otvara se u utorak, 11. septembra u 20:00 i traje do nedelje, 23. septembra 2012.
https://www.facebook.com/events/371739776227542/

Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA je javni forum u okviru kog publika, uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se “razmišlja naglas”, da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.
Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o savremenoj umetnosti i kulturi, ali i društvenim fenomenima koji su naša realnost.

UMETNIK KAO PUBLIKA Forum :: publika o radovima vizuelne umetnosti • http://razgovori.wordpress.com/ • Koncepcija i realizacija projekta – Mg Boba Mirjana Stojadinović • Diskusija o radu Saše Tkačenka realizuje se u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu i kustosom Unom Popović

Comments are closed.