Mikser – Gradsko okupljalište, Beograd (rok: 05.04.2012.)

GRADSKO OKUPLJALIŠTE

KONKURS JE OTVOREN OD 23. FEBRUARA DO 5. APRILA 2012

Gradsko okupljalište je privremena instalacija u javnom prostoru koja obezbeđuje uslove za oklupljajanje, dogovaranje, saradnju i učestvovanje građana u procesima stvaranja i održanja društvenog i gradskog okruženja.

RAZLOG

Potrebno je da se radi drugačije nego što je rađeno do sada da bi se ostvarila empatija, saosećajnost i solidarnost u društvu. To je evolutivni proces koji ukjučuje sve – javnu administraciju, građanska udruženja, privatne preduzetnike i profesionalce. On se razvija u središtu problematičnih gradskih teritorija, prilagođavanjem prostornih mogućnosti, promenama sadržaja i nadogradnjom koji obezbeđuju prostorne uslove za društvenu razmenu i saradnju. Potrebno je da osmislimo nove vrste zajedničkih prostora koji neće samo ukrašavati grad već da će podsticati okupljanje i saradnju građana.

CILJ

Gradsko okupljalište je privremena instalacija u javnom prostoru koja obezbeđuje uslove za okupljanje, dogovaranje, saradnju i učestvovanje građana u procesima nastajanja i održanja društvenog i gradskog okruženja. Participacija građana u stvaranju svog okruženja predstavlja čin koji jača odnose unutar zajednice i utiče na formiranje vrednosti zajednice. Gradsko okupljalište je instrument političkog angažovanja građana koji nameravaju da menjaju odnose privatnog i javnog života u gradu.

ZADATAK

Učesnici konkursa treba da osmisle prototip jednog Gradskog okupljališta koje će biti postavljeno u Savamali u Beogradu.

Gradsko okupljalište je transparentna konstrukcija sa nadstrešnicom, bez vrata i zidova. Sadrži najmanje 3, a najviše 33 pojedinačne stolice koje su raspoređene oko zajedničkog prostora. Dimenzije su ograničene brojem stolica i veličinom mesta na koje se postavlja. Svaka stolica je opremljena stolom na sklapanje i utikačima koji pružaju učesnicima u skupu dovoljno radnog komfora.

Gradsko okupljalište je konstruisano kao montažno-demontažni prefabrikovani sistem u kome se kombinuju razni jeftini materijali. Elementi su projektovani tako da su laki za transport i montažu i otporni na nedaće. Grupa dobrovoljaca može da ih skopi i rasklopi za manje od jednog dana. Gradsko okupljalište je projektovano da se koristi mnogo puta na mnogim mestima

USLOVI

Kokurs je javan, internacionalan, transdisciplinaran, neanoniman, otvoren za pojedince i timove koji su mlađi od 40 godina.

Učesnici konkursa postavljaju svoje crteže i fotografije na četiri papira veličine A3, horizontalno, kao JPEG fajl od 2000 pixela. Na papirima su predstavljeni: situacija, osnova, izgledi, preseci, konstruktivni detalji i 3D model.

Četiri JPEG fajla sa crtežima se imenuju brojevima i imenima autora (01_Jovan_Simic, 02_ Jovan_Simic, 03_ Jovan_Simic, and 04_ Jovan_Simic).

REGISTRACIJA I PRIJAVA

Učesnik može da se registruje i da dostavi svoj projekat popunjavanjem URBAN BUNDLE formulara online na sajt www.mikser.rs.

 

ROKOVI

Konkurs je otvoren od 23. februara do 5. aprila 2012.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 15. Aprila 2012.

NAGRADA

Najbolji i najizvodljiviji projekat biće realizovan i predat javnosti za vreme Mikser festivala 2012.

NAPOMENA

Odluke žirija su konačne. Dizajner snosi svu odgovornost u slučaju tvrdnje vezane za autorstvo dizajna ili mogućeg plagijata. Ukoliko se ne ispune svi gore navedeni uslovi, podneti predlog neće biti uzet u razmatranje.

KONTAKT EMAIL ZA PITANJA:

office@mikser.rs
(Subject of the email: URBAN BUNDLE)

http://konkursi.mikser.rs/prijava?project=urban_bundle

Comments are closed.